Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cildin bazı bölgelerinin normal renginden daha koyu bir renk alması, hiperpigmentasyon olarak adlandırılır. Vücutta fazla miktarda melanin olması; kahverengi, siyah, gri, kırmızı ya da pembe renklerde lekeler oluşmasına neden olabilir. Bu tür oluşumlar ağrılı ya da kaşıntılı değildir. Ancak, rahatsız edici görüntülere sahip olabilir. Ciltte koyu lekeler her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, sıklıkla orta yaşlarda görülür.

Bu durum çoğunlukla güneş ışığı ya da bronzlaşmada kullanılan yapay ultraviyole (UV) ışığa kümülatif maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Cilt lekeleri aynı zamanda belirli cilt rahatsızlıkları ile ilişkilendirilebilir. Bazı ilaçların yan etkileri de ciltte lekelenmelere sebebiyet verebilir. Özellikle güneşten korunma, doğru cilt bakımı ürünleri ile cilt bakım rutinleri, çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve farklı tedavi yöntemleri, bu tür cilt lekelerinin oluşmasını önlemede yardımcı olabilir.

Cilt Lekesi Nedir?

Cilt lekesi, cildin bazı bölgelerinin diğer bölgelerden daha koyu bir görünüme sahip olması ile tanımlanır. Cilt lekeleri kahverengi, siyah, gri, kırmızı ya da pembe lekeler halinde ve yama şeklinde görülebilir. Bu lekeler yaşlılık lekesi, güneş lekesi veya karaciğer lekesi olarak adlandırılır. Cilt lekeleri vücudun sadece bir bölgesinde olabileceği gibi farklı bölgelerinde de görülebilir.

Hiperpigmentasyon nedenlerine bağlı olarak cilt leke tedavisi değişiklik gösterir. Ciltte oluşan leke tedavisinde;

  • Yaşam tarzı değişiklikleri
  • İlaç kullanımı
  • Rutin cilt bakımlarından yararlanılabilir.

Cilt lekeleri tedavisinde kullanılan farklı yöntemler sayesinde, ciltteki renk değişimlerine çözümler üretilebilir.

Cilt Lekesi Türleri

Cilt lekesi; güneş ışınları, yaşlanma, hormonal değişiklikler, genetik faktörler ya da cilt hastalıklarından kaynaklanabilir. Akne, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çil, doğum lekeleri ve melazma cilt lekesi çeşitlerindendir. Yüz lekeleri tedavisinde, lekenin türüne ve nedenine bağlı olarak farklı yöntemlerden yararlanılabilir.

Akne

Cilde rengini veren pigment melanindir. Ciltte bir hasar ya da iltihap sorunu olduğunda, cilt bu bölgeyi onarmak için daha fazla melanin pigmenti üretir. Bu da ciltte kahverengi lekeler oluşmasına neden olur. Sivilce lekesi, cildin iyileşme sürecinde melanin pigmentinin artması neticesinde ortaya çıkan cilt lekelerindendir.

Güneş Lekesi

Vücutta leke çeşitleri arasında yer alan güneş lekeleri, deriye renk veren melanin pigmentini sentezleyen melanosit hücresinin sayısının artması ya da melanositlerden melanin sentezinin artmasına bağlı olarak ciltte gelişen koyu renkli değişimilerdir. Özellikle yaz aylarında cilt çok daha fazla güneşe maruz kalabileceği için güneş lekelerinin oluşma riski daha yüksektir.

Çil

Ciltteki lekeler içinde bir diğeri ise çillerdir. Çiller, güneşe maruz kalmanın ve genetiğin bir sonucu olarak ciltte gelişen küçük kahverengi lekelerdir. Çiller, her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çok soluk tenli, kızıl saçlı, mavi, yeşil ya da ela gözlü kişilerde çillere daha sık rastlandığı görülür.

Doğum Lekesi

Doğum lekesi, bebek cildinde yaygın görülebilen, genel olarak zararsız yapıda bir renk değişikliğidir. Doğum lekeleri yüzün ya da vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Doğum lekesi farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabilir. Bazı doğum lekeleri ise kalıcı olabilir. Zamanla büyüme eğiliminde olan lekelerin bir kısmı da tamamen kaybolabilir.

Doğum lekelerinin geneli zararsızdır. Ancak, bazı lekelerin altta yatan bir tıbbi durumu gösterebileceği de unutulmamalıdır. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda, doğum lekeleri çeşitli yöntemlerle giderilebilir. Cilt lekesi neden olur?

Cilt Lekesi Neden Olur?

Ciltte leke neden olur ya da lekelenmeyi tetikleyiciler nelerdir. Bu tetikleyicileri sıralamak mümkün olmasa da teşhis aşamasında temelde, kişilerin genetik özelliklerinden yaşam şekillerine kadar her ayrıntının ayrı önemi vardır. Cilt lekelerinin ortaya çıkmasında ya da artışında etkili olan başlıca sebepler şu şekildedir.

  • Yaşlılık
  • Kimyasal maddeler
  • Orijinal olmayan ya da yanlış kozmetik ürün kullanımı
  • İlaçların yan etkileri
  • Böcek sokması
  • Yanık, kesik ya da yaralanmalar
  • Metal zehirlenmesi
  • Yetersiz beslenme ya da aşırı yağlı beslenme
  • Hamilelik
  • Hormon tedavisi
  • Uzun süreyle güneşe maruz kalma
  • Genetik yatkınlık
  • Solaryum ve lazer kazaları
  • Enfeksiyon

Cilt Lekesi Nasıl Geçer?

Ciltteki koyu lekelerin giderilmesinde çeşitli tedavilerden yararlanılır. Cilt lekesi tedavisinde öncelik, lekenin neden kaynaklandığını ve leke çeşidini belirlemektir. Lekenin boyutu, hangi sebeple ortaya çıktığı ve kişinin cilt yapısı gibi durumlar değerlendirilir. Koyu renkli lekeler için dermatologlar tarafından farklı yöntemler uygulanır.

Cilt lekelerinden lazer tedavisiyle de kurtulmak mümkün olabilir. Bazı koyu renkli lekeler için lazer tedavisi gerekirken bazı lekelere lazer tedavisi uygulanamayabilir. Ciltte lekelenmeler görülen kişiler, lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünlerden yardım alabilir.

Kriyoterapi de cilt lekelerinin azalmasında kullanılan yöntemlerden biridir. Sıvı nitrojen kullanımı cilt lekelerinin dondurulmasını sağlayan bir tedavi tekniğidir. Bu tedavi, ciltte yer alan hiperpigmentasyonu azaltmada kullanılan etkili yöntemlerden biridir.

Cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan bir başka yöntem de kimyasal peeling işlemidir. Bu işlem sırasında, cildin üst tabakası kimyasallarla soyulur. Cildin daha genç, daha pürüzsüz bir görünüme ulaştırılmasına yardımcı olur.

Rutin cilt bakımı ile cilt lekelerinden kurtulmak mümkündür. Doğal içeriklerle formüle edilmiş olan bakım ürünler içinden cildinize uygun olanları seçerseniz, hızlı ve etkili sonuçlar alabilirsiniz. Uzmanlar tarafından lekelerin çıkarılabilmesi ya da görüntüsünün hafifletilmesi için çeşitli prosedürler uygulanır. Doğal içerikli leke giderici kremler de önerilebilir. Uygulanan tedavi prosedürlerinde temel amaç, cilt üzerinde hızlı etki alınmasıdır.

Cilt Lekelerine Karşı Alınacak Önlemler

Cilt lekeleri genellikle zararsız olsa da estetik kaygılar sebebi ile pek çok insan tarafından rahatsız edici görülür. Cilt lekelerini önlemek için, güneşten koruyucu güneş kremi kullanımı ve sigarayı bırakmak gibi tedbirler alınabilir. Cilt lekelerinin tedavisinden yaygın önlemler şu şekildedir.

  • Sağlıklı yaşam: Dengeli bir diyet, cildin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin alınmasına yardımcı olur. C vitamini, E vitamini gibi antioksidanlar, cilt sağlığını destekler ve lekelerin azalmasına destek olur. Bu besinleri içeren meyve, sebze ve kuruyemişleri tüketmenizin, cilt sağlığınız üzerinde olumlu etkileri olabilir. İşlenmiş gıdalardan kaçınmak cilt sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
  • Güneş koruması: Cilt sağlığını korumanın temel taşlarından biri de güneş ışınlarından korunmadır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için günlük yaşamınıza SPF içeren bir güneş kremi ekleyebilirsiniz. Güneş kremi sadece güneşli havalarda değil, günün her saati uygulanabilir.
  • Egzersiz: Hareket etmek cildinizi canlandırabilir. Düzenli yürüyüş ya da spor yapmak, cildinizi daha sağlıklı hale getirebilir.
  • Kozmetik ürünler: Cilt lekelerinin tedavisine kullanabileceğiniz pek çok kozmetik ürün bulunur. Bu ürünler genellikle cilt beyazlatıcı içerikli ürünlerden oluşur. Ancak, bu ürünlerin kullanımı sırasında ciltte tahriş yaşanması söz konusu olabilir. Lekelerin daha da büyüme riski taşıyan bu ürünlerde, mutlaka bir uzmandan yardım alınması tavsiye edilir.

Cilt lekelerini azaltmak ve sağlıklı bir cilt elde etmek için sağlıklı yaşam tarzı seçimi önemlidir. Bu adımları takip ederek, cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Aldığınız tedbirlere rağmen ciltte renk değişiklikleri oluşuyorsa, tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Devi Cosmetic tarafından üretilen tamamen doğal içeriklere sahip olan leke bakımı ürünleri içinden satın alacağınız, özel formüle edilmiş bakım ürünleri ile siz de cildinizdeki renk değişimlerinin önüne geçebilirsiniz.


0 comments

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published