Cilt Tipi Nasıl Belirlenir? Cilt Tipine Göre Bakım Rutini Oluşturma Rehberi

Cilt Tipi Nasıl Belirlenir? Cilt Tipine Göre Bakım Rutini Oluşturma Rehberi

Cildinizin parlaması, yaş ve çevresel etkenler karşısında en az zararı alması için cildinize çok iyi bakmanız ve ona gereken özeni göstermeniz gerekir. Genetik özelliklere bağlı olarak iyi bir cilde sahip olsanız da, günlük cilt bakımı rutini alışkanlığı edinmediyseniz ya da cilt tipinize uygun bir bakım uygulamıyorsanız, cilt problemlerinin önüne geçemezsiniz.

Cildinize uygun cilt bakımı rutini oluşturmadan önce, hangi tip cilt tipine sahip olduğunuzu belirlemeniz gerekir. Normal cilt tipi, esnek, ince gözenekli ve yağ dengesi normal olan cilt tipidir. Normal cilt tipi bakımı ürünleri ile bu denge korunabilir. Normal cilt dışında; kuru, yağlı, karma ve hassas cilt olmak üzere 4 farklı cilt tipi vardır. Cilt tipinize göre seçtiğiniz bakım ürünleri ile cildinizin ihtiyacı olan bakımı sağlayabilirsiniz.

Cilt tipinize uygun olmayan ürünleri kullandığınızda, cildinize zarar verebilirsiniz. Aynı şekilde yaşınıza uygun cilt bakım ürünleri cildinizi en iyi şekilde destekler. Bu durumda akıllara cilt bakım rutini nasıl olmalı? Sorusu gelir. Doğru cilt bakım rutini; cilt tipine uygun ürünler ile cilt temizliği, tonik, nemlendirici ve serum gibi cildi destekleyici ürünlerin kullanımı ile yapılan bakımdır.

Cilt Tipi Nedir?

Cilt tipi, insanların ciltlerinin yağlı, kuru ya da hassas olduğunu belirten kategorilerdir. Her cilt birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Ancak, benzer özellikler sayesinde gruplandırılır. Tarihte ilk cilt sınıflandırması, 1975 yılında Amerikalı dermatolog Thomas B.Fitzpatrick tarafından ten rengine göre yapılmıştır.

Cilt tipini belirleyen temel unsur, genetik faktörlerdir. Çevresel faktörler, beslenme gibi durumlardan etkilenen cilt, farklı özellikler gösterebilir. Cilt tipinin belirlenmesi ile en doğru bakım rutinleri oluşturulabilir. Günlük cilt bakımı nasıl olmalı? Günlük cilt bakımı; yüz temizliği, serum ve nemlendirme gibi adımlardan oluşur. Bu ürünler içinden hangisinin size uygun olduğunu belirleyebilmeniz için hangi cilt tipine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

Cilt Tipi Türleri Nelerdir?

Cilt bakımını kişiselleştirebilmeniz için cilt tipinizi ve ihtiyaçlarınızı anlamanız gerekir. Her cilt tipi farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Cilt, her bireyde farklı özellikler taşıyabilir. Bu farklılıklar, cilt tiplerini belirlenmesinin temelini oluşturur. Doğru cilt bakımı nasıl olmalı? Cilt tipinizi anladığınızda, doğru cilt bakım rutini oluşturma konusunda kolaylık sağlayabilir ve istediğiniz görünümde bir cilde sahip olabilirsiniz. Yağlı, kuru, karma, hassas ya da normal fark etmeksizin, cilt tipinize uygun ürünler ile etkili bir bakımın temelini oluşturabilirsiniz.

Normal Cilt Tipi

Normal cilt, nem ve sebum dengesinin orantılı olduğu cilt tipidir. Ancak, bu durum normal ciltlerin de rutin bakıma ihtiyacı olduğu gerçeğini değiştirmez. Normal cilde sahip olan kişiler genellikle aydınlık ciltlere sahiptir. Normal ciltler diğer cilt tiplerine göre daha geç yaşlanabilir. Normal cilt tipine sahipseniz, düzenli ve doğru bakım uygulaması ile cildinizin yaş, genetik, çevresel faktörlerden etkilenmeden aydınlık görünmesini destekleyebilirsiniz.

Hassas Cilt Tipi

Hassas cilt nem, sıcaklık, güneş ışınları gibi dış etmenlerden kolay etkilenebilen cilt tipidir. Rutin bakıma ihtiyaç duyan hassas ciltler, dış etkenlerden olumsuz etkilendiğinde yüzde kaşıntı, gerginlik, kuruluk, lekelenme gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilir. Hassas cilt tipine sahip olan bireyler, kendi cilt tipine uygun bakım ürünleri ile cildin gösterdiği olumsuz reaksiyonları ortadan kaldırabilir.

Karma Cilt Tipi

Karma cilt, hem yağlı hem de kuru özellikler taşır. Karma cilt, T bölgesi yani alın bölgesi, burun ve çenenin yağlı, diğer bölgelerin ise kuru olduğu cilt tipidir. Bu cilde sahip olan bireylerin alın bölgesi genellikle daha parlak görünür. Karma ciltler lekeye meyilli olduğu için bakımı zor olan cilt tipidir.

Yağlı Cilt Tipi

Yağlı cilt, ciltteki sebum miktarının artış gösterdiği cilt tipidir. Sebum cildin devamlı olarak nemlenmesini sağlar. Cildin aşırı sebum üretmesi, nem dengesini bozar. Sebum, cildi nemli tutar. Yağlı cilt tipinde yüzde, parlak bir görünüm gözlemlenebilir. Yüz temizlenmesine karşın sürekli kirli görünebilir. Bu sebeple cilt tipinize uygun bakım ürünlerini düzenli olarak kullandığınızda, nem dengesi sağlayabilirsiniz.

Kuru Cilt Tipi

Ciltteki nem oranının yok olmasıyla, kuru cilt özellikleri ortaya çıkar. Nemini kaybetmiş bir cilt, elastikliğini de kaybedebilir. Bunun neticesinde ciltte kırışıklıklar ve derin çizgiler oluşabilir. Daha çok kış aylarında cilt bariyeri savunmasız hale gelir. Cilt, zamanla kuruma ve acıma yaşayabilir.

Kuru ciltler sebum oranı en düşük cilt tipi olduğu için güneşten ve soğuktan daha çabuk etkilenebilir. Düzenli ve doğru cilt bakım rutini ile normal cilt görünümüne kavuşabilirsiniz.

Cilt Tipine Göre Bakım Rutinleri

Herkes pürüzsüz bir tene sahip olmak ister. İstediğiniz bir cilde sahip olmak için cilt rutini nasıl olmalı? Birçok kişi yanlış temizleme ve nemlendirme sebebi ile cildinde sorunlar yaşar. Doğru bir cilt rutini; cilt tipine uygun yüz temizleme ürünü, tonik, nemlendirici, serum gibi temizlik ve bakım adımlarından oluşur. Doğru adımları uygulandığında yağlı ciltlerde yağ dengesi, kuru ciltlerde yeterli nem oranı, karma ciltlerde yüzdeki yağ ve nem oranı sağlanabilir. Cilt bakımı sırası ile yaptığınızda, cildinizi istediğiniz bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Normal Ciltler için Bakım Rutini

Normal cilt tipine sahip olanların, cilt bakımı nasıl olmalı? Normal bir cilde sahipseniz, her gün gece ve gündüz olmak üzere günde iki kez cilt bakımı yapmanız yararlı olabilir. Bu rutin bakımın yanı sıra mevsimlere de bağlı olarak özel serumlar, maskeler, nemlendirici ürünler ile cildinize yoğun bir bakım da yapabilirsiniz.

Hassas Ciltler için Bakım Rutini

Hassas ciltler için cilt bakım rutini, düzenli ve dikkatli uygulanması gerekir. Cildinizin diğer cilt tiplerine göre daha fazla takviyeye ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Cilt tipinize göre ürünleri daha özenle seçmenizde yarar vardır. Hassas ciltler için nemlendirici kullanımı, tonik ve yüz temizleme jelinin cilt yapısına uygun seçilmesi çok önemlidir.

Karma Ciltler için Bakım Rutini

Karma cilt bakım rutini, T bölgesine, yanaklara veya göz çevresinde kuru bölgelere uygun olacak şekilde oluşturulmalıdır. Bu cilt tipinin dengeli ürünler ile yönetilmesi gerekir. Hafif yapılı doğal nemlendiriciler, tonikler ve özellikle T bölgesindeki parlamayı kontrol altına alan ürünler kullanılabilir.

Yağlı Ciltler için Bakım Rutini

Yağlı cilt tipinde genellikle T bölgesinde parlama ve yağlanma yaşanır. Bu sebeple yağlı cilt bakım rutini, hafif ve yağsız formülasyonlara sahip olmalıdır. Yağ kontrolü sağlayan bakım ürünleri, sivilce ve parlama sorunlarına karşı etkili olabilir.

Kuru Ciltler için Bakım Rutini

Kuru cilt tipinde genellikle ciltte kuruluk ve gerginlik görülebilir. Kuru ciltler için bakım rutini, nemlendiriciler ve hyaluronik asit içeren ürünler ile yapılabilir. Nazik temizleyiciler ve cildi kurutmayan tonikler ideal bir seçim olabilir. Ayrıca, cilt bariyerini güçlendiren ürünler de kuru cildin sağlığını destekleyebilir.

Cilt Tipine Göre Bakım Rutini Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cilt tipine göre bakım rutini nasıl oluşturulur? Cilt tipine göre bakım rutini oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta,  cilt tipinize uygun bakım ürünü seçimidir. Yeni başlayanlar için cilt bakımı, cilde zarar vermeden, cilt tipine uygun bir rutin oluşturmaktan geçer. Cilt bakım rutini oluştururken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Cilt tipine uygun yüz temizleme jeli ya da köpüğü seçimi
  • Güneş kremi kullanımı
  • Cilt tipinize uygun tonik ve maske seçimi
  • Nemlendirici
  • Sigara kullanımından kaçınmak ve sağlıklı beslenmek olarak sıralanabilir.

Devi Cosmetic tarafından üretilen her cilt tipine uygun cilt bakım ürünleri içinden, satın alacağınız cilt tipinize uygun ürünler ile cildinizin genç ve bakımlı kalmasını sağlayabilirsiniz.


0 comments

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published